Događanja

Događanja

Tradicija, prošlost i sadašnjost

Već nekoliko godina zaredom, na otoku Krku odvija se niz različitih manifestacija kao što su:

Eko, etno i vinofest
Manifestacija koja se održava tokom zadnjeg svibanjskog vikenda u Malinskoj. Specifična i jedinstvena manifestacija sastoji se od prodaje te izložbe izvornih hrvatskih prehrambenih proizvoda i rukotvorina sa statusom suvenira.
U tu svrhu organizira se niz prezentacija, praktičnih radionica kao i predavanja s različitim temama. Od ostalih sadržaja izdvaja se sajam autohtonih suvenira i poljoprivrednih proizvoda iz cijele Hrvatske te bogat zabavni i folklorni program prilagođen svim uzrastima i interesima. 

Dani vina otoka Krka-Vrbnik –zamišljeni su kao manifestacija, koja se održava svake godine i to na način da uz, sedam vrbničkih i jednog s otoka Krka, svoja vina svake godine predstave i vinari iz neke druge županije.
Za razliku od ostalih turističkih mjesta na otoku Krku, u Vrbnik dolaze izletnici, u individualnom i u organiziranom aranžmanu.

Osim razgledavanja bogatstva kulturne baštine, izletnicima je nezaobilazan odlazak u jedan od mnogobrojnih restorana i konoba, gdje uz gastro ponudu mogu uživati i u dobroj kapljici vina, Vrbničkoj žlahtini.
Osim vina na štandovima će se naći i domaćih rakija, likera, prošeka, maslinovog ulja, sira, čajeva…

Dani smokava "Za kraj augušta smokvu va usta"- gastronomska priredba koja se održava krajem kolovoza ili početkom rujna. Uz obogaćivanje turističke ponude, cilj ove priredbe je i ukazati na potrebu obnove stabala smokava na otoku i potaknuti otočane da obnove njihovu proizvodnju i preradu. Posjetitelji Krka tako mogu u otočnim restoranima, hotelima i kavanama kušati svježe i suhe smokve, kolače od smokava te mnoga jela od smokava.


Dani maslina
- održavaju se u Puntu koncem listopada i početkom studenog. Tijekom tih dana organizira se berba maslina i posjet uljari, a u odabranim restoranima moguće je kušati jela pripremljena na puntarskom maslinovom ulju-extra vergine kvalitete. 

 

 

Fešta od šurlica- Punat
Gastronomska manifestacija koja se odvija u lipnju uz prigodan program te predstavljanje ručne izrade domaće tjestenine. Nekoliko puntarskih ugostiteljskih objekata uključeno je u ovu feštu s posebnom ponudom na jelovnicima. Preporučamo šurlice sa škampima, gulašom od janjetine ili goveđim gulašom.
Šurlice su od pamtivijeka omiljeno bodulsko jelo, tako da se i danas gotovo svako mjesto na Krku diči vlastitim originalnim receptom.

Dani šurlica- „Dani vrbenskih šurlic“-Vrbnik
U sklopu spomenute gastro manifestacije organizirana je cjelodnevna degustacija i prezentacija izrade šurlica uz prigodni program.
Tako tijekom mjeseca srpnja (15.07. - 22.07.) u vrbničkim restoranima i konobama možete pronaći posebnu ponudu jela od šurlica, spremljenih na razne načine.

Prvomajski inkubator
Trodnevna manifestacija koja se održava početkom svibnja na plaži Plav u gradu Krku. Sudjeluju mladi otočni bendovi, koji se predstavljaju široj publici te njihovi gosti i likovnjaci sa svojim radovima. Prvog i trećeg dana možete uživati u različitim glazbenim žanrovima, dok se drugi dan izvode glazbeni noviteti.

Valjalo bi svakako istaknuti i stare običaje otoka Krka, od kojih izdvajamo:
Razgon, pastirski običaj u Vrbniku koje se obilježava prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla. To je dan koji obilježava završetak mužnje ovaca i njihovo puštanje u slobodnu ispašu. Organiziraju se razne radionice, prigodna prodaja domaćeg sira, striženje ovaca, kao i kulturno zabavni program.

Stomorina, običaj slavljenja plodova zemlje u Omišlju koji se održava uoči blagdana Vele Gospe. Trodnevna pučka svečanost s alegorijskim slikama slavljenja jesenskih plodova, grožđa i smokava, koji se rupcima-facolima povješaju preko trga, popraćena plesom i zabavama velikog broja mladića i djevojaka u narodnim nošnjama.

BIG OM – natjecanje u lovu na veliku ribu
Sada već tradicionalno natjecanje u lovu na veliku ribu BIG OM uz paralelno MIDDLE GAME natjecanje pod nazivom PALAMIJADA odražava se u Omišlju u mjesecu rujnu.
Preko stotinu natjecatelje iz zemlje i inozemstva tijekom dva dana na području Kvarnerskog zaljeva, Kvarnera i Kvarnerića sudjeluju u lovu na veliku ribu (tunu, sabljarku, psa, lisicu).
Paralelno odvija se natjecanje u middle game ribolovu odnosno PALAMIJADA. Boduje se ulov palamide, gofa, iglana, igluna, manje tune, kornarče, lubina i zubaca. Potkraj natjecanja slijedi zbroj ukupnog ulova te dodjela nagrada.
BIG OM pokrenut je sa svrhom popularizacije big game ribolova i obogaćivanja turističke ponude općine Omišalj. Iz godine u godinu manifestacija se dodatno obogaćuje novim sadržajima pa je BIG OM sve posjećenija sportsko-zabavna manifestacija koja privlači turiste s cijeloga otoka pa i šire. Uz visoku dozu adrenalina, dobru zabavu te gastro užitak na BIG OM-u sudjelovalo je dosada četrdesetak ekipa iz Slovenije, Njemačke, Italije i Hrvatske.


U većini otočkih restorana mogu se kušati različiti domaći specijaliteti, ovisno o kojem sezonskom razdoblju se radi, izdvajamo:
Dani šparoga - travanj
Dani mlade krčke janjetine - travanj-lipanj
Dani lignji - listopad
Dani bakalara - prosinac

Grad Krk

Grad Krk

Dobrinj

Dobrinj

Omišalj

Omišalj

Njivice

Njivice

Malinska

Malinska

Klimno

Klimno

Šilo

Šilo

Vrbnik

Vrbnik

Punat

Punat

Baška

Baška

Obiteljski smještaj

na otoku Krku

Pronađite smještaj za vaš savršen odmor!

TRAŽI