Manifestacije

OTOK KRK

Krk(j)eraj

Za  sve koji vole obilje domaće autohtone hrane – Krk je raj! 
Za one koji dobar zalogaj vole zaliti domaćom kapljicom – Krk je raj!

Jer samo na jednom otoku, na otoku Krku, možete pronaći obilje autohtonih namirnica poput krčke janjetine, divljih šparoga, domaćih šurlica, pršuta, ovčjeg sira, maslinovog ulja, meda, smokava i drugih poslastica te autohtonu vinsku sortu žlahtine

Za one koji ne mogu odoljeti mirisu otočke janjetine i okusu divljih šparoga – Krk(j)eraj u svibnju! 

> Više o manifestaciji

OMIŠALJ

VEČER ANTIČKE KUHINJE

Svakog ljeta, sredinom srpnja, lokalitet Mirine-Fulfinum oživi duh drevnih rimskih vremena sa već tradicionalnom antičkom večerom. Večer antičke kuhinje jedna je od najprepoznatljivijih manifestacija općine Omišalj, sve više okrenuta turistima kojima se želi skrenuti pažnju na bogatu povijest općine Omišalj, na kojoj bi joj mogle pozavidjeti i mnogo razvikanije turističke destinacije u Hrvatskoj, pa čak i na Mediteranu. Ovom manifestacijom želimo oživjeti tradicionalne običaje našega kraja te ih implementirati u turističku ponudu.
Večer antičke kuhinje, zanimljiv je gastronomski ali i kulturni događaj koji posjetitelje načas vraća u drevna vremena, kada su Fulfinumom šetali Rimljani i uživali u bogatoj antičkoj trpezi. Uz svjetlost baklji, originalnu antičku glazbu, ulične zabavljače, gladijatore, rimske vojnike te cara i carevu svitu posjetitelji odjeveni u rimske toge uživaju u antičkom ugođaju. Posebnu draž Večeri antičke kuhinje pridonosi rimski logor u kojem je uprizoreno drevno doba, kao i prezentacija kovača, lončara, tkalje, užara, košarača i salona za uljepšavanje gdje su se mogle napraviti antičke frizure ili oslikati kožu kanom. 

MALINSKA

SENSA - Dani sira - Gastronomska ponuda jela i proizvoda od domaćeg ovčjeg sira održati će se u restoranima na području Malinske. Manifestacija je vezana uz blagdan Uzašašća. Centralno događanje održava se na sam blagna Uzašašća kada se se na rivi u Malinskoj održava fešta od sira uz tradicionalnu utrku mladića „Teć za sir“ te bogatu gastro ponudu jela od domaćeg ovčjeg sira. Tijekom trajanja Dana sira na rivi u Malinskoj održava se sajam sira i tradicionalnih obrta.

DOBRINJ

ROKOVA

Pošast kuge, koja je sredinom 19. stoljeća poharala dobar dio dobrinjskog
kraja, označila je početak štovanja svetog Roka u Šilu.

Zavjetna procesija koja svakog 16. kolovoza, na svečev blagdan kreće iz Polja prema crkvi u Šilu, postala je temelj obilježavanja Dana Šila, koji se slavi upravo na blagdan sveca kojeg su u epidemiji kuge zazivali naši preci.
Dan Šila, „Rokova“, počinje jutarnjom budnicom u 7 sati, potezanjem mreže migavice, te se ulov iz mreže priprema i djeli svim posjetiteljima uz čašu vrbničke žlahtine,  nastavlja se već spominjanom procesijom u popodnevnim satima, te završava u noćnim satima feštom i vatrometom.
Popratna je manifestacija stoljeće stari „Plivački maraton Šilo – Crikvenica“, koji se održava dan uoči Rokove, na Veliku Gospu u organizaciji TZG Crikvenice sa startom sa parapeta iz Šila.

BAŠKA

17.-20.08.2015 BIG FEST (BAŠKA INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL)
Trodnevna manifestacija koja se održava 17.-20. kolovoza na više lokacija u Baški. Na festivalu  sudjeluju domaći i strani virtuozi na gitarama. U sklopu festivala organizira se i mala škola sviranja na gitari. Puno mladih polaznika koji stječu prvo znanje, a i oni napredniji, naučeno znanje predstave na završnoj večeri.

 

VRBNIK

Popi’ i pojedi čine tri temeljna programa raspoređena u turistički značajnim vikendima tijekom srpnja i kolovoza: Festival žlahtine – Razgon, Dani šurlica i Dani vina otoka Krka kojima se promoviraju lokalne vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od vinove loze uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i muzičke izraze. Svojim raznovrsnim programom i vrhunskom ponudom vina i tradicionalnih specijaliteta oduševljava svim čulima domaće i strane posjetitelje i učvršćuje poziciju  Vrbnika kao eno i gastro središta Kvarnera.

FESTIVAL ŽLAHTINE, 3. do 5. srpnja - Trodnevni Festival žlahtine, autohtone vinske sorte koja je proslavila Vrbnik, čine Dani otvorenih podruma i obilježavanje tradicionalnog blagdana Razgona. U petak svoja vrata otvara vinarija Pavlomir u Novom Vinodolskom, a u subotu otvorena su vrata i svih vrbničkih podruma. Obilazak podruma moguć je i vinskim vlakićem.
Razgon je pastirski običaj iz davnina koji se slavi prve nedjelje po blagdanu Sv. Petra i Pavla, a obilježava završetak perioda mužnje ovaca i njihovo puštanje na slobodnu ispašu. Tom prigodom za posjetitelje i goste organizirana je radionica filcanja vune i mali sajam autohtonih proizvoda. Na brojnim izložbeno prodajnim štandovima moći će se kušati i kupiti sir, maslinovo ulje, med, smokve, eko sirupi, pekmezi, tjestenina, suhomesnati proizvodi te prirodna kozmetika i upotrebni predmeti od vune, crijepova, drva i keramike, dok je u večernjima satima predviđen kulturno-zabavni program.

DANI ŠURLICA, 12. do 19. srpnja  - U ovoj tradiocionalnoj gastro manifestaciji posjetitelj mogu uživati u poznatoj i omiljenoj ručno pripremljenoj autohtonoj tjestenini, šurlicama, na način kako se ona stoljećima priprema u vrbničkom kraju. Tijekom cijelog tjedna ugostitelji gostima pripremaju šurlice uz veliki broj različitih umaka i priloga te nude po promotivnim cijenama.
Prvog i zadnjeg dana manifestacije degustacija šurlica i vina vrbničkih vinara organizira se na glavnim trgovima Vrbnika uz prigodan kulturno-glazbeni program, prezentaciju izrade šurlica te prigodan sajam autohtonih proizvoda i suvenira. 

DANI VINA OTOKA KRKA,  28. i 29. kolovoza – treća su manifestacija u sklopu gastro-eno događaja „Popi' i pojedi“ koja se održava još od 2004. godine zadnjeg vikenda u kolovozu.
Ovaj „praznik vina“ poznat je po tome da uz bogatu ponudu lokalnih vina, organizira gostovanje vinara i iz drugih hrvatskih županija. Dani su to kad se traži čaša više, pa će i ljubitelji plemenite kapljice doći će na svoje kroz degustacije vrhunske vrbničke žlahtine i kvalitetnih vina iz drugih predjela Hrvatske. Osnovnoj temi vina posvećena su stručna predavanja za vinogradare, izložba vinarske i vinogradarske opreme, degustacije za posjetitelje, te raznovrstan kulturno-zabavni program.

PUNAT

Gastronomska manifestacija "Dani maslina"

Manifestacija "Dani maslina", kao prva manifestacija u Hrvatskoj u kojoj u berbi maslina sudjeluju poglavito strani a onda i domaći turisti, traje u kontinuitetu već od 1996.godine. U začetku je to bila turistička priredba, berba maslina za strane turiste s ciljem kako produžiti turističku sezonu.
Projekt se danas sastoji od više priredbi: prigodna umjetnička izložba u galeriji „TOŠ“ s tematikom vezanom uz krajolik i masline; prodajna izložba alata i strojeva potrebitih u maslinarstvu; prodajne izložbe autohtonih proizvoda (maslinovo ulje, kozji i ovčji sir, med, vino, rakija smokovača ) otoka Krka i susjednih otoka, s naglaskom na maslinovo ulje, te proizvode koje nose martkicu „Hrvatski otočni proizvod“.
U suradnji sa Savjetodavnom službom-Rijeka, organiziraju se pokazne rezidbe u masliniku, stručne edukacije i izobrazbe, prezentacije i kušanja ulja za maslinare, ugostitelje i kuhare, kako bi znali pravilno koristiti i prezentirati maslinovo ulje.
Priređuje se i kulinarsko natjecanje odnosno gastronomska promenada puntarskim restoranima „ZLATNA MASLINA“, uz prezentaciju sljubljivanja domaćih vina i tradicionalnih jela, a sve u svrhu širenju korištenja maslina i maslinovog ulja u svakodnevnom jelovniku, u restoranima ali i u domaćinstvima. U suradnji s ugostiteljskim objektima(hotelijerima) i uljarom organiziraju se berbe maslina, stručno vođenje i upoznavanje s procesom dobivanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja po principu hladnog prešanja, za sve uzraste od predškolsle djece do stranih turista treće životne dobi.
Manifestacija uobičajeno završava zabavnim programom na otvorenom, pa se unatrag nekoliko godina priređuje „Kulinarsko-novinarski kup“, natjecanje u pripremi umaka od janjetine (zvacet) ili divljači s maslinama, uz domaću tjesteninu (šurlice) ili palentu s maslinama.