Pješačke staze

Pješačke staze

Pješačke staze mogu se podijeliti na lungomare staze koje su namijenjene najširem krugu šetača, prate obalu otoka, prolazeći brojnim uvalama i uvalicama te na lagane i teže pješačke staze.
Lagane pješačke staze namijenjene su također širem krugu šetača, i uglavnom presijecaju divnu unutrašnjost otoka.
Teže pješačke staze namijenjene su isključivo aktivnim šetačima, odnosno planinarima. Atraktivnost takvih staza je u netaknutoj prirodi te brojnim vidikovcima.
Na otoku Krku je uređeno i obilježeno 300 kilometara pješačkih staza. Spomenute staze koriste se kao nova turistička zanimljivost. Posebno su atraktivne u proljeće i jesen jer se na taj način ljubiteljima pješačenja omogućuje da svoj boravak na Krku provedu u prirodi.

Predviđeno je za obilazak cjelokupne pješačke staze 12 dana, a dnevne ture traju od 4 do 6 sati. Naime, kako bi se olakšalo kretanje po dobro obilježenim pješačkim stazama, dostupna je odgovarajuća mapa.
Pješačke staze protežu se također i unutrašnjim dijelom otoka, neovisno o glavnim odnosno frekventnim prometnicama te imaju dodir s kulturnim, povijesnim, etnografskim i ostalim zanimljivostima otoka. Na taj se način omogućuje ljubiteljima prirode da osim same rekreacije, upoznaju povijest, kulturu te floru i faunu otoka Krka.
Privlače li vas vrhovi, a uz to ste ljubitelj prirode i planinarenja, svakako krenite prema Velom vrhu (541 m te najvišem vrhu otočnih planina – Obzovi 568 metara), do kojih ćete doći obilježenim stazama iz Punta i Bašćanske Drage. Mir, spokoj, pogled iz snova, najkraća je ocjena dojma koji ćete i vi steći popnete li se na Veli vrh i Obzovu.
Sa šetnje 200-tinjak metara dugim Putem glagoljaša, od mjesta Gabonjin (kod Dobrinja) prema crkvici sv. Petra, te bašćanskom stazom glagoljice, vratit ćete se opušteni i obogaćeni znanjem glagoljskih slova.

Svakako bi trebalo posjetiti planinarsku obilaznicu "Putevima Dobrinjštine", stazu u dužini oko 20 kilometara. Sa osam kontrolnih točaka prolazi područjem raznolikih biljnih zajednica te slikovitih sela (kreće iz mjesta Šilo do Dobrinja te se opet spušta do Šila).
Nizom manifestacija nastoji se privući goste, odnosno ljubitelje prirode i aktivnog odmora da otkriju pješačke staze otoka Krka. Manifestacija pod nazivom „Pješačka tura krčkim putevima šparoga“, odvija se u travnju, obuhvaća višesatnu šetnju te vožnju brodom, a na kraju avanture slijedi fritaja od 1002 jaja sa šparogama čija su ljekovita svojstva poznata već 3000 godina.
"Volim jesen – Pješačimo jesen" je manifestacija organizirana u sklopu "Europskog tjedna mobilnosti", a sastoji se od malog sajma poljoprivrednih i autohtonih eko-etno proizvoda kao i sportske opreme za pješačenje te organizirane pješačke ture sa startom i ciljem na krčkoj rivi.

KRČKA OBILAZNICA je kružna staza koja povezuje sve označene otočke pješačke staze. Budući da je otok Krk prepun pješačkih staza, poljskih putova... rodila se ideja da se iste spoje u jednu cjelinu, te da se označenim putovima iz jednog otočnom mjesta stigne u drugo, i time se poveća ukupna kilometraža staza. 

Grad Krk

Grad Krk

Dobrinj

Dobrinj

Omišalj

Omišalj

Njivice

Njivice

Malinska

Malinska

Klimno

Klimno

Šilo

Šilo

Vrbnik

Vrbnik

Punat

Punat

Baška

Baška

Obiteljski smještaj

na otoku Krku

Pronađite smještaj za vaš savršen odmor!

TRAŽI